Afspraak maken • 088-0107848 (iedere werkdag 09.00-17.30 uur) of via voicemailinfo@craniogodart.nl

Wat zijn lage rugklachten?

Lage rug­pijn wordt ook wel lumbago of spit genoemd. De pijn kan ook uit­stralen naar de bil(-len), SI-gewrichten of naar de benen tot in de voeten. Lage rug­pijn kan worden veroorzaakt door:

  1. Bekken­scheef­stand, bekken­instabiliteit
  2. Scheef­stand van de lumbale wervel­kolom
  3. Viscerale spanningen in de organen van het kleine bekken en de darmen
  4. Hernia van de tussen­wervel­schijf

1. Bekkenscheefstand

De bekken­helften kunnen op diverse manieren scheef gaan staan. Zo kunnen de helften ten opzichte van elkaar torderen, maar het bekken kan ook in zijn geheel achter­over of voor­over gekanteld staan, hier­door raken de SI-gewrichten over­belast en kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • Pijn bij de SI-gewrichten rond het heiligbeen, vaak eenzijdig boven in de bil
  • Ochtend­stijfheid
  • Pijn bij beginnen met lopen na even te hebben gezeten
  • Gedurende een split second de neiging hebben door een heup te zakken
  • Zenuw­uitstraling in de benen
  • Verkrampte been­spieren

2. Lumbale wervelkolom

Ook de wervel­kolom kan op verschillende manieren onder spanning staan. Elk soort spanning geeft zijn eigen pijnklachten en uit­stralings­klachten. Spannings­richtingen voor de lumbale wervel­kolom zijn:

  1. Spanning naar voren: als de onderste lumbale wervels onder spanning naar voren staan, geeft dit vaak een scherp gevoel in de onder­rug en het zorgt vaak voor kramp in de kuiten en-of de ham­strings.
  2. Spanning naar achteren: Als de wervels onder spanning naar achteren staan, zoals op deze pagina beschreven bij de casus van Jones, dan geeft dat vaak een zwaar gevoel in de onder­rug en in de boven­benen. In sommige gevallen geeft dit ook een hernia-achtig beeld met uit­stralings­pijn naar de voet(-en). Het zware gevoel in de benen ont­staat door­dat de verkrampte heup­spieren de bloed­vaten naar de benen comprimeren.
  3. Zijdelingse kromming (lateroflexie): hierbij wordt de pijn/uitstraling/spanning vaak alleen aan de aangedane zijde gevoeld.
  4. Verdraaiingen (rotaties): deze hebben vaak de minste impact voor de patiënt, maar in combinatie met een verschuiving naar voren of achteren, zal de pijn wel meer aan de aangedane zijde worden gevoeld.
  5. Zijde­lingse verschuivingen (translaties), deze verschuivingen zorgen vaak voor een­zijdige uit­straling en zijn vaak de veroorzakers van hielspoor.

Viscerale spanningen

Spanningen in de viscera kunnen ook hun bijdrage leveren aan lage rug­pijn. Dit komt door spanning in de bind­weefsel­structuren waarin de organen zijn verpakt en waarmee de organen onderling zijn verbonden en tevens zijn op­gehangen aan het skelet. Spanningen in bijvoorbeeld de dikke darm geven onder andere een bewegings­beperking te zien van de heup­gewrichten. Op die manier proberen de heupen de organen zo goed mogelijk te onder­steunen om het functioneren van de organen te waar­borgen.

Viscerale spanningen kunnen de volgende klachten geven:

  • Spijs­verterings­klachten
  • Obstipatie, prikkelbare darm
  • Blaas­ontstekingen
  • Veel plassen, of moeite met uit­plassen
  • Menstruatie­klachten
  • Rug­klachten

Herniaklachten

Hernia­klachten geven uit­straling in het been en soms tot in de voet, dit hangt af van het niveau van de hernia.

Laagste niveau: L5-S1 geeft uit­straling in het onder­been en trekt meestal door tot in de voet.
L4-L5 geeft uit­straling in het onder­been
L3-L4 geeft uit­straling in het boven­been
L2-L3 komt weinig voor maar geeft buik­klachten en trekt door naar de bekken­randen.

Hernia betekent uit­stulping in het Latijn en het gaat hier om een uit­stulping van de kraak­benige tussen­wervel­schijven. Deze uit­stulping drukt op de zenuw waardoor er uit­straling wordt gevoeld in het gebied waar de zenuw naar toegaat dan wel vandaan komt. Met Cranio Godart Therapie kunnen de spanningen van de wervels die rondom de hernia zitten worden weg­genomen. Hierdoor komen de tussen­wervel­schijven minder onder druk te staan en kan de uit­stulping zich gemakkelijker terug­trekken waardoor de uitstralings­klachten zullen verminderen. Het lichaam kan vervolgens wel weer een muurtje van spanning rondom de hernia opbouwen waardoor u wordt gedwongen om meer rust te nemen, maar waardoor ook de spanning op de tussen­wervel­schijf weer toeneemt en meestal ook de uitstraling.